Den Perfekta Handen

This article was posted on June 17, 2009

Om du spelar mycket poker online kommer du förr eller senare snubbla på den "perfekta handen". Nej, det är ingen "straight flush" eller "royal flush jag talar om, inte ens fyrtal. Den perfekta handen kan vara motsatsen till en potential vinnarhand.

För att illustrera vad en perfekt hand är, vad som gör den perfekt, och varför den kallas "perfekt" vill jag ge dig ett litet exempel: Jag spelade en STT(Single Table Tournament) på PKR poker och det var fyra av oss kvar runt ett 10-personersbord. Jag hade Ah och något annat kort på handen (minns inte riktigt vilket) och på floppen kom det tre st hjärterkort. Någon gick all-in och en annan spelare synade honom. Jag tänkte på mitt beslut för en sekund men "fyrakortsfärgen" såg extremt inbjudande ut (speciellt eftersom att jag hade Ah). Jag visste redan att om ett annat hjärterkort kommer upp på bordet har jag den "perfekta handen", eller jag har åtminstone en chans att få den.

Du förstår, för att en hand ska vara perfekt måste en av de andra spelarna ha en hand som är nästintill lika bra som din, vilken denne tror är bäst. Turn-kortet var 4h och min "perfekta hand"-situation var ett faktum. Där låg fyra hjärter på bordet och Ah var i min hand. Jag satsade och såg på när min motståndare höjde. Nu visste jag att jag hade den perfekta handen. Jag visste att även han hade en färg men att det inte fanns en chans i världen att han kunde slå min, fast det trodde han. Faktum var att han var helsäker på att han slog mig. Vid det ögonblicket gick jag all-in för att jag visste att han skulle syna vad jag än höjde honom med. Jag skulle satsat min tröja, mina byxor och stolen jag satt på, om det var möjligt. Precis som jag räknat ut, synade han hela vägen.

Vid showdown såg jag att han hade Kh. Det var endast ett kort som kunde slå honom i det spelet, och det kortet hade jag. Ett perfekt exempel på en "perfekt hand".

Självklart känns det alltid underbart att vara på vinnarsidan. Jag hade tur med min starthand den här omgången. Jag undrar dock vad jag hade gjort om jag varit i hans situation. Troligtvis samma sak som han gjorde. Det skulle vara galet att lägga sig med Kh på hand, och ingen strategi i världen skulle rekommendera någon att lägga sig med Kh i en sådan situation. Vad han gjorde var det enda rätta. Han hade färg med kung hög, och han visste att det endast var ett kort i hela kortleken som kunde knäcka honom. Hur stora var oddsen att just detta kort skulle finnas i min hand?

Han visste att även jag hade en färg, men han hade inte en aning om att jag hade färg med A i topp. Det kunde varit vilket kort som helst förutom de som låg på bordet och kungen som han själv höll, vilket innebär att de kort som var kvar var 13-4-1-1 = 7 (eftersom att han hade K och A hade slagit honom) som jag kunde haft och förlorat till honom. Egentligen kan man säga att mina odds att vinna mot honom var 1 av 7. Han fattade rätt beslut. Hur man än vrider och vänder på det gjorde han rätt val.

Jag försöker inte bevisa vilken utmärkt pokerspelare jag slog här. Min poäng är att det är detta som gör en hand "perfekt". Det finns inget försvar mot den. Hur du än ser på det och hur du än agerar på överväldiga EV+ kan inget rädda dig när den "perfekta handen" attackerar.

Återigen, hade jag varit i denna siutation hade även jag agerat på det sätt som min motståndare gjorde. Låt oss se det från hans perspektiv: Motspelaren går all-in och har färg. Sju kort säger att jag slår honom medan endast ett kort säger motsatsen. Synar jag? Självklart!

Där har du det. Jag tror att en djupare förklaring på en perfekt hand är onödig.

Självklart finns det "mildare" versioner på den perfekta handen också. Om min motståndare hade haft 2h eller 3h i den färgen skulle kanske hans "call" varit svår. Det enda försvaret du har mot en "perfekt hand" är starka kunskaper av bordsläsning och en bön för att undvika den ovanstående beskrivna situationen.

Logga in / Registrera konto


Glömt ditt lösenord?
  • Välj Språk:
  • Rakeback English
  • Rakeback Svenska
  • Rakeback Dutch
  • Rakeback French