En närmare titt på multibordsturneringar (MTT)

This article was posted on June 23, 2009

Multibordsturneringar är en av de mest populära pokerspelsformaten som finns. Några av dessa ”MTT” är enorma med tusentals spelare som registrerar sig (precis som i fallet vid nätverksvida frirullar), medan andra är begränsade av mjukvarans kapacitet till endast några hundratals deltagare. Några bidrar bara med 3-4 bord vilket är mer som ett multi-STT (hittade precis på den termen) än som en MTT i dess sanna bemärkelse.

MTT-strategin är lik den som används för STT, förutom att den är något mer komplicerad. Den mest grundläggande och lönsamma synvinkeln på denna speltyp grundades av Dan Harrington, som etablerade en koppling mellan den totala summan av big blind + small blind och spelarens stack genom en uppsättning av regler.

Beroende på hur många BB+SBs du har i din stack bör du använda en annan attityd i spelet. Med faktumet att spelets förhållande förändras konstant, delvis som resultat av att blindsen blir större och större och delvis pga. den stackförändring du kommer uppleva, måste du alltid kunna anpassa dig till situationen och hantera den på rätt sätt.

Låt oss ta en titt på den strategi som Harrington rekommenderar i de olika situationerna: Du har mer än 20 BB+SB i din stack, vilket betyder att du kan koppla av, njuta av spelet och ändå spela ditt bästa. Du kommer inte bli intvingad i riskfyllda situationer och du kan lugnt fokusera på att få ut max ur dina bra händer och slänga allt annat i soporna.

Ditt huvudmål bör vara att skydda din stack, men var inte rädd för ett och annat plundringståg bakom fiendens linjer, speciellt med starka händer.
När antalet av BB+SB faller under 20 men stannar över 10 når nu den kritiska fasen. Det dilemma du då kommer möta är följande: Du har fortfarande en tillräckligt stor stack som är värd att skydda men du börjar sakta känna trycket stiga och det får dig att agera. Det är nu som disciplin blir en fördel som du inte kommer överleva utan. De flesta nybörjarna kommer få sin stack att förblöda till ett icke-existerande stadie under denna fas.

När BB plus SB sjunker till under 6 börjar trycket ta över. Nu handlar det om att vinna eller försvinna, men du är tyvärr redan i en bättre position att ”försvinna” än att ”vinna”. De större stackarna runt bordet börjar långsamt dominera, plus den växande effekten av blindsen får dig att känna dig runtsparkad. Med andra ord börjar oddsen tala emot dig. Du måste välja en bra starthand och köra den hela vägen till showdown som om morgondagen inte finns, hur mycket det än kostar.

När du har kommit till det stadie där blindsen som du har råd att betala är färre än 1, måste du hitta en väg ut annars kommer du snart bli utkastad ur spelet. Vänta på en någorlunda bra starthand för att sedan gå all-in, är i stort sett det ända du kan göra. Försäkra dig dock om att du inte går in och kör för ”full value”, vilket betyder att du ska ta en hand när det endast är ett fåtal personer kvar (helst av allt bara en). Det höjer dina odds.
Oturligt nog kan inte en lyckträff rädda dig vid detta stadie. Även om du lyckas att dubbla är du inte säker än, men du har dock lyckats att bredda dina val.

Logga in / Registrera konto


Glömt ditt lösenord?
  • Välj Språk:
  • Rakeback English
  • Rakeback Svenska
  • Rakeback Dutch
  • Rakeback French