Poker rake

This article was posted on July 2, 2009

Pokerrum får sina inkomster genom poker rake. Rake är egentligen en procent av potten, som huset tar för att frambringa intäkter. Det är egentligen inte någon särskilt stor summa för varje enskild pot, men den blir enorm när man adderar allt.

Den industriella standarden för rake är runt 5% med ett maximum på $3, vilket betyder att huset tar 5% av potten du deltar i tills dess att potten överstiger $3. När den går över denna gräns tar de endast $3 oavsett storleken på potten.

Den intressanta saken med rake är att, till skillnad mot vad nybörjare vanligtvis tror, betalas rake inte endast av pottens vinnare. Om du deltar aktivt i en hand, dvs att du lägger in pengar i potten, betalar du redan rake.

Rake räknas annorlunda från ett pokerrum till ett annat men en sak har de gemensamt: du betalar rake om du deltar aktivt i en "real money"-hand på ett eller annat sätt.

Det är ganska uppenbart att rake har en ganska massiv inverkan på ditt spel, på ett negativt sätt. Något måste göras åt detta. Du förstår, en del av att vara en vinnande pokerspelare är inte bara att kunna lokalisera små och konsekventa fördelar utan även också att vara kapabel att skapa sådan fördelar åt dig själv.

Du måste vara medveten om vilka situationer som bör undvikas pga. rake och du måste finna olika trick att begränsa rake:ens effekt på ditt spel.

Innan du gör något dock, låt oss ta en titt på vad du ska hålla utkik efter när det kommer till att betala rake. Vid low-limit spel betalar du hela 5%. Den maximala summan för rake för ett pokerrum är $60 per pot. 5% av $60 är $3, den maximala produktiviteten för pokerrummet. Om du spelare cash games med potter som ligger omkring den summan betalar du den största möjliga rake:en. Eftersom att potten blir mer än $60 kommer summan av rake:en vara kvar på $3. Ju större pottar du spelar desto lägre procent betalar du i rake.

En $600 pot betalar endast $3 vilket är 0,5%. Istället för de 5% som du vanligtvis betalar, betalar du nu endast 0,5%. Detta är en enorm fördel online poker har gentemot sin livepoker-kusin, där det man oftast betalar inom en viss tidsram vilket gör att du i stort sett betalar samma rake oavsett vilken limit du spelar.

Att spela i turneringar begränsar den rake du betalar. Det är inte i närheten så vinstgivande för pokerrummet att tillhandahålla turneringar jämfört med vanliga ring games, men den avgift som du betalar för att delta är dock en bra inkomstkälla för dem. Dessa avgifter ger vanligtvis en summa på 10% av buy-in ($50 + $5), men vad eftersom att buy-in växer blir avgifterna mindre och de får istället in 5-7%. Ett effektivt sätt att begränsa rake är att spela i turneringar, och om du tar en titt på uppdelningen av trafiken i ett pokerrum kommer du inse att de flesta av spelarna redan vet om detta.

En sak som du definitivt vill undvika är att spela short-handed eller heads-up vid ett vanligt cash table. På grund av att short-handed och heads-up spel är mycket snabbare än det mesta i ett online pokerrum, kommer du även betala rake fortare. Baserat på en timma kommer du betala mycket mer rake än du vanligtvis skulle göra. Skicklighet blir också mer betydande i dessa spel, så det är bäst för dig att du är en utmärkt spelare om du avser att slå short-handed och heads-up cash games. Det är inte bara svårare att slå dina motståndare, rake:en utgör även ett större hot.

Undvik dessa spel; hur som helst ska du vara medveten om att det inte är något fel på sådana spel, om du spelar dem genom turneringar.

Det bästa sättet att motarbeta rake är rake back. Registrera dig genom en rakeback-sida och få 27% - 50% tillbaka, på all den rake du betalat, från pokerrummet. Det finns vissa rake back erbjudanden som ger dig upp till 135% rake back (vilket innebär att du egentligen får betalt för att spela), känt som prop-erbjudanden, men det är en annan historia.

För mer information om det, kolla in våran poker prop-sektion.

Logga in / Registrera konto


Glömt ditt lösenord?
  • Välj Språk:
  • Rakeback English
  • Rakeback Svenska
  • Rakeback Dutch
  • Rakeback French