Pokersamarbete

This article was posted on June 30, 2009

Innan du börjar kritisera mig över att ett sådant koncept skulle vara rent nonsens i poker, tillåt mig att lägga fram några argument för att bevisa att samarbete inte enbart existerar inom poker utan även är väldigt viktigt i vissa speltyper.

Först och främst, innan jag utvecklar mina argument: nej, jag talar inte om maskopi och om pokermaskopi är det du är intresserad av (vilket är att fuska och således illegalt) föreslår jag att du tar dina affärer någon annanstans.

Om du tänker efter tillräckligt noga är jag säker på att du kan minnas exempel på när du sett samarbete mellan pokerspelare på ett eller annat sätt. I turneringar ser man ofta samarbete mellan spelare när de når upp till de högre nivåerna av prispengar. Medan detta är väldigt tydligt i STT´s är jag säker på att det även är mycket vanligt i MTT´s också.

Den enklaste tidpunkten att upptäcka detta spontana lagarbete är när det är ca. 4 spelare kvar vid bordet och topp tre positionerna är ITM(In The Money).

I denna situation, om det endast är en spelare som nätt och jämt klarar sig med sin chip stack från en hand till den andra (det finns alltid en sådan spelare), kommer han säkerligen möta en kombinerad attack från de andra tre spelarna.

När han tillslut går in med hans sista chips händer det ofta att alla de andra synar och därefter checkar hela vägen till "showdown". På denna väg minimerar de hans chanser att göra comeback genom att låta fler händer delta i "showdown" och samtidigt begränsar de sina förluster på denna hand. Låt oss anta att du är en av spelarna med den större stacken. Vad du vill se är att den svaga spelaren försvinner så att du själv kan garantera dig en plats i ITM. Detta är den enda hand i hela turneringen som du inte vill se någon lägga sig. Du vill vara där tillsammans med alla de andra och eftersom att handen du spelar med inte direkt är någon du vet du kan vinna med mot den ensamme "all-in"-spelaren, vill du betala så lite som möjligt. De andra spelarna med hyffsade stackar vill detsamma (om det vet vad som pågår) så de beter sig på samma vis som du. Vid showdown kommer den ensamme "all in"-spelaren att bemötas av tre händer istället för endast en. Du behöver inte nödvändigtvis vinna denna hand, så länge någon av spelarna med större stack vinner är uppdraget fulländat för dig.

Allt detta har mycket att göra med turneringsstrategi och psykologi. Kom ihåg att "överlevnad" får en helt ny mening här jämfört med normala "ring games".

Ett annat exempel på samarbete uppkommer vid spel då man delar på potten. Omaha Hi-Lo är ett bra exempel på detta då det illustrerar samarbete bättre än något annat. Det är även ett spel där samarbete bokstavligt talat kan översättas till rena pengar.

Tänk dig följande: Du är mitt i en Omaha Hi-Lo hand tillsammans med tre andra spelare. Du har den höga nöten (the nut high) och du vet att en av dem har den låga nöten (the nut low). Eftersom att potten kommer att delas mellan er två kan du likagärna generera så mycket pengar som möjligt, trots att din del av pengarna du får in i potten endast ger dig 50%.

I detta fall är erat gemensamma intresse att få in så mycket pengar i potten som möjligt från de spelare som kommer sluta som förlorare. Genom effektivt samarbete kan de två spelarna som sitter med de två "nöt-händerna" kunna maximera deras vinster. Större delen av tiden förstår dock inte spelarna vad som försigår eller är för giriga och vill ha hela potten för sig själva. De förstår inte att det ibland är omöjligt att vinna hela potten och de misslyckas med att anpassa sig till situationen, dvs. att samarbeta för att öka vinsten.

Logga in / Registrera konto


Glömt ditt lösenord?
  • Välj Språk:
  • Rakeback English
  • Rakeback Svenska
  • Rakeback Dutch
  • Rakeback French