Syna eller höja?

This article was posted on June 17, 2009

Om du spelar onlinepoker känner du troligtvis till höj-syn-syn-syn scenariot. En spelare (oftast från en senare position) höjer och alla andra synar.

Före floppen (pre-flop) kanske en syn bara säger: " Jag vill bara kika på floppen och jag vill egentligen inte spendera massa pengar på den". Men efter floppen (post-flop) blir en syn ett tecken på svaghet.

Du säger praktiskt taget till dina motståndare att du faktiskt inte har något men att du hoppas på att de inte heller har någon bra hand. Det är inte riktigt den signalen du vill sända ut till dina konkurrenter.

Vissa experter menar att "om en hand inte är värd att höja med, är den troligtvis inte värd att spela från första början". I verkligheten är situationen, självfallet, mer komplicerad. För det första vill du kanske höja en hand du vanligtvis aldrig skulle ta till showdown enbart för att få de andra att lägga sig, när du kan läsa det på de andra att det faktiskt inte är omöjligt.

Å andra sidan finns det händer som är värda att syna ändå. Du kanske vill syna för att sedan göra en ”check-raise” mot en person som du vet kommer höja din hand. Det är helt enkelt ett väldigt bra sätt att lura in någon. Du kanske också synar för att ”slow-play”-spela en hand för att få in mer pengar i potten.

Trots att du synar alla dessa för att sedan kunna höja, ska du inte göra det bara för sakens skull. Det är inte lönsamt.

Vad är då meningen med att höja en hand? Först och främst kommer det tvinga andra spelare att lägga sig vilket i sin tur ökar dina odds, det tilldelar även "döda" pengar och sist men inte minst ger det dig kontroll över handen.

Föreställ dig detta: Du höjer pre-floppen med din AK och därmed får några andra att lägga sig direkt. Du har då redan förbättrat på ditt EV+ spel. Floppen missar dig totalt (J,Q,2) men du bettar igen.

Medan en person med ett par i åttor kanske har synat dig pre-flop för att ge sig själv chansen att träffa ett set, kommer han säkerligen tänka till en extra gång innan han synar dig efter floppen. Mest troligt är att han kastar korten och du vinner en pot som du annars hade förlorat.

Detta är anledningen till att du ibland hör talas om att bra spelare kallas tight-aggressive. Dessa spelare är mycket noggranna med valet av händer. Om en hand inte är värd att höja på, slänger de den genast. När de dock engagerar sig i en hand går de in med full kraft.

Detta är verkligen grunden i poker: Engagera dig inte i spel med EV-. Om du spelar med EV+, försök då att maximera oddsen med alla tänkbara medel, och konvertera så många EV+ situationer som möligt till framgång. 

Logga in / Registrera konto


Glömt ditt lösenord?
  • Välj Språk:
  • Rakeback English
  • Rakeback Svenska
  • Rakeback Dutch
  • Rakeback French