Turneringspel

This article was posted on July 2, 2009

Varje spelare som någonsin satt sin fot (eller borde jag säga muspekare) i ett online pokerrum, känner till de vanliga turneringsstrategierna. De normala reglerna är i stort sett desamma, oavsett om du spelar vid en multibord-turnering eller en sit & go. Spela väldigt "tight" i början, bry dig inte om dem som inte bryr som om sina pengar och spelar galet, låt dem sköta sitt, men samtidigt ska du vara beredd att utnyttja dessa spelare när du som mest känner att du kommer tjäna på det.

Mjuka upp ditt spel gradvis och spela mer aggressivt, upp till den grad när du spelar nästan varenda hand i "heads-up"-etappen.

Nåja, denna teori är ganska lätt och enkel att följa men det kommer uppstå vissa situationer då du kommer känna dig väldigt okomfortabel. Faktum är att denna situation kommer dyka upp så snart du tar plats vid ett bord. Frågan handlar inte om den kommer eller inte, snarare när den kommer.

En situation när en poker spelare alltid visar sitt rätta jag är när denne satsar sina sista marker. Det är vid denna tidpunkt du egentligen kommer kunna läsa en spelare som bäst. Många av deltagarna tappar sina huvden, speciellt när de närmar sig prisplaceringarna i slutskedet och tappar förståndet helt.

Det finns dock de som behåller sitt lugn men de begår vissa misstag som de t.o.m. själva kommer gratta sig för.

Vi har alla varit i denna situation när vi haft några enstaka marker kvar (dock inte ens tillräckligt att betala "small blind"), några platser bakom "dealer"-knappen och blir tilldelade exempelvis en QTo. Vetandes att vi bara hade några få händer kvar innan allt skulle vara över, övervägde vi att satsa på en hand som denna. Under normala förhållande skulle man självfallet inte överväga att gå all-in men med ryggen mot väggen verkade det som en väg ut.

Ok, låt oss anta att spelaren i den ovan beskrivna situationen bestämmer sig för att slänga in sina sista "chips" in i potten för att se vad som händert. Vilken är den exakta situationen som skulle främja hans "all-in"?

De flesta spelarna vill gärna se några "limpers" framför sig eftersom att det bidrar med mer action och de måste genom desperata försök få ut så mycket pengar ur potten som möjligt. Ju fler desto bättre, tänker de, men de inser inte misstaget de begår. Att ha en drös med "limpers" framför dig är något av det värsta som kan hända vid din sista hand.

Vet du varför bra pokerspelare genererar mycket pre-flop action ibland? De gör det för att slippa alla "calling stations” och för att försäkra sig om att de själva får bättre odds efter floppen. Vad säger detta dig? Ju fler synare du har på en hand desto mindre blir dina faktiska chanser att vinna. Medan du i "full value"-situationer har högst 20% chans att vinna (större delen av tiden är det mindre än det, men det beror på antalet "limpers" så klart.) och du vill självklart har något mycket bättre än det vid din sista chans att stanna kvar i turneringen.

Vad du verkligen vill ha i denna situation är en stark spelare som höjer framför dig som får alla andra att lägga sig. Här hoppas du på att kunna haka på en av de vanliga pre-flop-höjningarna som är menade att stympa komkurrensen i mindre bitar.

På den vägen möter du endast en spelare och även om det visar sig att du är en 40-60 underdog (räknat från starthänderna), kommer dina chanser fortfarande vara större än i den tidigare "full value"-situationen.

I en turnering måste du vara försiktig vad du önskar dig, speciellt om du inte är 100% säker på vad som är rätt för dig.

Logga in / Registrera konto


Glömt ditt lösenord?
  • Välj Språk:
  • Rakeback English
  • Rakeback Svenska
  • Rakeback Dutch
  • Rakeback French